Novosti

EU planira da u zakonodavstvo uključi "kulturu sigurnosti hrane"

 

31.08.2020 12:56
Slika
 
Evropska komisija objavila je nacrt zakona koji uključuje "kulturu sigurnosti hrane".

Revizija Uredbe (EZ) br. 852/2004 o higijeni hrane obuhvaća i upravljanje alergenima i preraspodjelu hrane. Očekuje se da će Komisija Codex Alimentarius usvojiti reviziju svog standarda o opštim principima higijene hrane u narednih nekoliko mjeseci. Ovo ažuriranje uvodi koncept kulture sigurnosti hrane kao opšti princip.

Cilj kulture sigurnosti hrane je povećanje svijesti i poboljšanje ponašanja zaposlenih u ustanovama.
Uzimajući u obzir promjenu ovog standarda i očekivanja potrošača i trgovinskih partnera da hrana proizvedena u EU zadovoljava takav standard, neophodno je u uredbu EU uključiti opšte zahtjeve o kulturi sigurnosti hrane, saopćila je Komisija EU. Nacrt uvodi zahtjeve za dobru higijensku praksu da se spriječi ili ograniči prisustvo supstanci koje izazivaju alergije ili netolerancije u opremi, transportnim vozilima i / ili kontejnerima koji se koriste za žetvu, transport ili skladištenje namirnica.

„Naučna zajednica u saradnji s prehrambenom industrijom ima veliki izazov da razvije alate i poboljša mape puta za unapređenje kulture sigurnosti hrane prilagođene specifičnom kontekstu subjekata u poslovanju s hranom u lancima snabdijevanja hranom.“

ICS Podgorica PRESS 
0 0

d.o.o."ICS" Podgorica

 

 

d.o.o. “Institut za certifikaciju sistema” (ICS) za certifikaciju, ekspertizu, obuku i usluge Podgorica
 

Kontaktirajte nas

ZAŠTO IZBARATI NAS?