Novosti

Standard za postizanje sljedljivosti proizvoda od ribe

ISO 12875:2011

09.08.2021 12:16
Slika
 
Upotrebom novog ISO standarda koji se tiče sljedljivosti proizvoda od ribe pomoći će da se sigurnost hrane u Crnoj Gori podigne na još veći nivo i da svi učesnici u lancu snabdijevanja imaju dovoljno informacija o porijeklu ovih proizvoda. Riblji proizvodi predstavljaju važan dio moderne prehrambene industrije. Konzumiramo sve više proizvoda koji dolaze s raznih strana svijeta a riba, pogotovo, može biti uhvaćena hiljadama kilometara udaljeno od mjesta gdje se konačno obrađuju i konzumiraju. Tokom protekle decenije, nekoliko kriza, koje su nastale kao posljedica neispravne hrane, imalo je ozbiljnih uticaja na mnoge zemlje. Nakon njihovih izbijanja, koncept sljedljivosti prehrambenih proizvoda postalo je sfera interesovanja i naučnika i kreatora politika.

ISO 12875:2011, Sljedljivost ribljih proizvoda, definiše koje se informacije moraju zabilježiti od hvatanja ribe na otvorenom moru pa niz cio lanac snabdijevanja kako bi se uspostavila adekvatna sljedljivost.

Ovaj standard definiše na koji način se riblji proizvodi moraju identifikovati i koje informacije moraju da generišu i sadrže proizvodi svih u lancu prehrambene industrije. Praktično, standard se fokusira na sviježu ribu i proizvode od ribe koji se upotrebljavaju u ljudskoj ishrani, od ribolovaca do maloprodaja. Novi koncept sljedljivosti uključuje ne samo glavni zahtjev da se proizvodi mogu fizički pratiti kroz lanac snabdijevanja, od nastanka do mjesta upotrebe, već i mogućnost da se osiguraju informacije od čega su proizvodi napravljeni i šta im se desilo. Ovi budući aspekti sljedljivosti će biti veoma važni za sigurnost hrane, njihov kvalitet i deklarisanje.
Potencijalni korisnici ovog novog standarda mogu biti:
  • Ribarski brodovi,
  • Brodovlasnička preduzeća i aukcijska tržišta,
  • Proizvođači,
  • Distributeri i skladištari,
  • Trgovci i veleprodaje
  • Maloprodaje i ugostitelji, itd
Standard ISO 12875:2011 osigurava bazu za sljedljivost i velika je pomoć u osiguranju zdravstvene zaštite korisnika ribe i ribljih proizvoda..
0 0

ICS Global

 

 

Slika
ICS GLOBAL 

Kontaktirajte nas

ZAŠTO IZBARATI NAS?